EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > YAPI/İNŞAAT MALZEMELERİ  > Çözücüler  > Faydalı Bilgiler  > Genel Bilgi

Tanımı ve İçeriği

Bir katıyı, sıvıyı ya da gaz çözünen maddeyi çözerek çözelti oluşturan sıvı ya da gaz maddeye çözücü (solvent) deriz. Çözücüleri aynı zamanda bir karışımdan çözünebilir birleşikleri çıkarmak içinde kullanabiliriz. Yaygın olarak kullandığımız çözücüler, organik (hidrokarbon içeren) kimyasallardır. Bunlara organik çözücüler denir. Günlük hayatta en yaygın kullandığımız çözücü sudur.

Organik çözücüleri kimya endüstrisinde çözücü ve ekstraksiyon amaçlı olarak çok miktarda kullandığımız gibi diğer sektörlerde ve evimizde de temizleme amaçlı olarak kullanırız. Çözücüler, içerdikleri kimyasal maddelerin özelliklerine göre tehlikeli madde ve kullanım sonucunda da tehlikeli atık özelliği gösterirler.

Çeşitleri ve Sınıfları

Çözücüler, karbon elementi içeriklerine göre organik (içerisinde karbon bulunan) ve inorganik (içerisinde karbon bulunmayan) olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Su dışında diğer inorganik çözücülerin kullanışı genellikle kimya araştırmaları ve bazı teknolojik süreçlerle sınırlıdır.

Organik çözücüler ise kendi içlerinde halojenli ve halojensiz olmak üzere ikiye ayrılırlar. Halojensiz çözücüler, alifatik ve aromatik hidrokarbon bileşimleridir.

Halojenli çözücülere ise örnek olarak, metilklorit, etilklorit, etilenklorit, trikiloroetanol, kloroform, kloroetan bileşikleri, klorlanmış benzinler ve klorlanmış fenol verilebilir.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.