EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > YAPI/İNŞAAT MALZEMELERİ  > Boyalar  > Faydalı Bilgiler  > Genel Bilgi

Tanımı ve İçeriği

Boya dendiğinde aklımıza bir yüzey üzerinde tatbik edildiğinde, dekoratif görünüm ve koruyucu bir tabaka (film) oluşturan kimyasal bir malzeme gelir. Boyalar belli prensipler dâhilinde formüle edilir ve bünyesinde üç esas madde bulundurur:

Bağlayıcı (reçine): Bağlayıcının kullanımı zorunludur çünkü içerisindeki katı dolgu maddelerini bağlayarak, kurumuş boya filminin oluşmasını sağlayan ve yüzeye yapıştıran, bağlayıcı maddedir. Bağlayıcının cinsi ve miktarı boyanın yıkanabilirlik, sertlik, yapışma, renk dayanıklılığı gibi özelliklerini belirler.

İnceltici (çözücü): İnceltici, boyanın akışkan hale gelmesini sağlamak için kullanılır. Uçucu olup film tabakasının oluşumuna katkıda bulunmaz.

Diğer katkı maddeleri: Bunun dışında katılan her madde film tabakasıyla birleşerek boyaya fiziksel ve kimyasal özellik verir, dayanıklılığını arttırır. Bunlara örnek olarak renk pigmentleri, dolgu maddeleri ve diğer kimyasal katkı maddeleri verilebilir.

Çeşitleri ve Sınıfları

Boyaların formülasyonu, esneklik, sertlik, kimyasallara dayanım, boya yüzeyinin aşınmasına dayanım, reçinelere dayanım, renk verici pigmentlerin sıcaklık ve güneş ışınlarının UV etkisine dayanımı gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak belirlenir. Boyaların, içerdikleri bu kimyasal maddelerin bileşimine ve gösterdikleri özelliklere göre farklı çeşitleri bulunur. Bunlar:

 

  • Solvent Bazlı Boya (Yağlı Boya, Alkid Boya, Sentetik Esaslı Boya)
  • Su Bazlı Boya (Lateks Boya, Akrilik Esaslı Boya)
  • Poliüretan Boya
  • Epoksi Boya
  • Polyester Boya
  • Elektrostatik Boya
  • Katoforez Boya
  • Kurşun Bazlı Boya

Boyaların Sınıflandırılması

Birçok farklı çeşit boya vardır. İçerikleri bakımından yağlı, plastik, sentetik ve selülozik boyalar bulunurlar. Aynı zamanda hangi yüzeyde ve hangi endüstride kullanıldığına bağlı olarak havada kuruyan, buharlaşma ile kuruyan ve ısı etkisi ile kuruyan boyalar da vardır. Boyaların çeşitleri ve sınıflandırılması aşağıda yazılı şekildedir:

A- Bağlayıcılarına Göre
1.Termoplastik 
2.Termoset

B- Kuruma Şekillerine Göre
1.Hava kurumalı 
a.Oksidasyon ile kuruma 
b.Solvent buharlaşması ile kuruma 
2.Fırın kurumalı 
3.Reaksiyon kurumalı

C- Kullanım Yerlerine Göre
1.Metal ve sanayi
2.Mobilya 
3.Deri
4.İnşaat
5.Deniz
6.Otomobil

D- Uygulama Yöntemlerine Göre
1.Püskürtme 
2.Daldırma
3.Perde
4.Rulo
5.Fırça
6.Sıyırma

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.