EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > CIVA İÇEREN ÜRÜNLER  > Fluoresan Ampuller  > Kaynağında Azaltma

Kaynağında Azaltma Teknikleri

Floresan ampuller daha az enerji harcayıp daha çok ışık verirler ve normal ampullere kıyaslandığında yaklaşık olarak yüzde 75 enerji tasarrufu sağlarlar. Sadece 18 Watt'lık bir floresan lamba, 75 Watt'lık eski tip akkor flamanlı bir ampul kadar ışık verebilir. Floresanların piyasa satış fiyatları diğer ürünlerden daha yüksektir ama floresanlar diğer ampullerden en az on misli daha uzun ömre sahiptirler. Üstelik floresanlarda ışık tek bir noktadan değil de tüpün her tarafından geldiği için daha fazla dağılır ve mavimsi ışıkları daha yumuşak olduğundan gözleri yormaz.

Floresanların bu kadar fazla avantajı varken kullanımlarından vaz geçmek ya da daha iyi alternatiflerini bulmak mümkün değildir. Bu nedenle enerji tasarrufu sağlayan floresan ampullerimizi kullanırken biraz daha dikkatli davranarak kullanım ömürlerini uzatabilir ve atık haline gelecek floresan sayısını azaltabiliriz.

Floresan lambalar ilk açılışları sırasında çok elektrik çekerler. Halbuki bu miktara denk gelen enerjiyi bir saatlik süre boyunca açık kalmaları durumda ancak harcarlar. Ayrıca çok sık açıp kapama ile ömürleri kısalır. Örneğin tipik bir floresan lamba devamlı açık bırakıldığında 50.000 saat çalışabilirken, üç saatlik aralarla kapanıp açıldığında ömrü 20.000 saate düşer. Sonuç olarak floresan lambaları bir saat sonra açacaksak hiç kapatmamamız hem daha ekonomik olabilir hem de floresanımızın ömrünü uzun tutarak atık sayısını azaltmamıza yardımcı olabilir.

Evimizde bulunan herhangi bir problemi olmadan ışık verebilen fakat daha fazla kullanmak istemediğimiz floresan lambaları çöpe atmak yerine çevremizdeki insanlarla paylaşarak, henüz atık hale gelmemiş bir malzemenin kullanım ömrü dolana kadar değerlendirilmesine ortam yaratabiliriz.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.