EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > ELEKTRONİK CİHAZLAR  > Spor Aletleri  > Faydalı Bilgiler  > Sağlığa ve Çevreye Etkiler

Atık Yönetimine Girmediği Durumda Sağlığa ve Çevreye Etkileri

Kablo kaplamaları ve sürtünmeye dirençli plastiklerde kullanılan PCB maddesi insan ve çevre sağlığı üzerinde bazı olumsuz etkilere neden olmaktadırlar. Eğer yüksek miktarda PCB'ye maruz kalma söz konusu ise özellikle cilt üzerinde kızarıklıklar, lekeler ve akneler meydana gelmektedir. Yapılan çalışmalar PCB’nin akciğerler, burun ve diğer solunum organlarında tahrişe  ;mide ve bağırsak rahatsızlıklarına, kan ve karaciğerde değişiklikler ve depresyona neden olduğunu da ortaya koymuştur.

PCB’ler bozunmaya karşı oldukça dirençli oldukları için çevrede uzun süre kalma eğilimi gösterirler. Suda çözünmezken, yağda çözünürlükleri çok yüksek olduğu için canlı organizmaların yağ dokularında birikirler. Çevre üzerindeki olumsuz etkileri kuş ve deniz memelileri üzerinde yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. Özellikle kuş ve deniz memelilerinin üreme sistemi üzerinde olumsuz etkileri olduğu saptanmıştır.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.