EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > ELEKTRONİK CİHAZLAR  > Aydınlatma Ekipmanları  > Faydalı Bilgiler  > Genel Bilgi

Tanımı ve İçeriği

Çalışabilmek, tasarlandığı amaca uygun bir şekilde kesintisiz hizmet verebilmek için elektrik enerjisine ihtiyaç duyan alet ve ekipmanlarımıza elektrikli /elektronik cihazlar diyoruz. Bu cihazlar çeşitli malzemelerden (metal, cam, plastik, kimyasallar vs) yapılı olup, kullanacağımız amaca yönelik olarak tasarlanmış devrelerden oluşurlar.

Elektronik atık (e-atık) ise elektrikli ya da elektronik cihaz/aletlerin bizler tarafından kullanım süresini/hayatını tamamlamasıyla ortaya çıkartılan atıktır.

Aydınlatma grubuna ait olan ürünler floresan ampuller, yüksek güçlü deşarj lambaları, düşük basınçlı sodyum lambaları... ve akkor flamanlı ampuller hariç ışık verme veya ışık kontrolü için kullanılan diğer tüm ekipmanları kapsar.

Bir floresan lambasının ağzı metal tapa ile kapatılan cam haznesi içerisinde yüksek basınç,biraz buharlaşmış cıva, bir miktar fosfor tozu, ısıtılmış filaman elektrik akımının cıva buharından geçirilmesi sonucunda ortaya çıkan Mor Ötesi sayesinde floresan ışığı üretilir. Ampulün içindeki fosfor-cıva kaplamasi Mor Ötesi enerjisini görülebilir ışığa dönüştürür. 122 cm uzunluğundaki bir floresan tüp, içerisinde 5 ile 50 miligram arasında cıva bulundurur.

Sodyum lambaları ise yüksek ışık çıktısı verebilmek için sodyum kullanan lambalardır. Sodyum lambaları bildiğimiz sokak lambalarıdır. Alçak basınçlı sodyum lambalarında sodyumun buharlaşabilmesi için argon ve neon gazları bulunurken yüksek basınçlı sodyum lambalarında aynı amaç için cıva ve asal gazlar bulunur.

Burada bahsi geçen aydınlatma ürünleri metal, cam, cıva ve bazı durumlarda da sodyum, argon, neon gibi farklı kimyasallar içerebilirler.

Çeşitleri ve Sınıfları

Aydınlatma grubu içerisine giren ürünleri 3 ana başlık altında toplayabiliriz.

1. Floresan ampuller

2. Sodyum içeren lambalar

3. Akkor flamanlı ampuller hariç ışık verme veya ışık kontrolü için kullanılan diğer ekipmanlar

Bu ürünlerin görüntü, fonksiyon ve enerji kapasiteleri açısından farklı çeşitleri bulunabilir. Ayrıca sodyum içeren lambaları düşük basınçlı ve yüksek basınçlı olmak üzere 2 farklı çeşide ayırabiliriz.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.