EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > ELEKTRONİK CİHAZLAR  > Aydınlatma Ekipmanları  > Faydalı Bilgiler  > Tehlikeler

Tehlike Özellikleri

Aydınlatma ürünlerinde genel olarak cıva bulunur.

  • Cıva saçıldığı malzeme yüzeyi üzerinde kuvvetle bağlanır ve oda sıcaklığında yavaş yavaş görünmeyen, kokusuz ve zehirli bir buhar halinde ortam atmosferine karışır.
  • Elementel cıvanın çok az miktarı, yani birkaç damlası, bile havalandırılmayan bir odada ciddi miktarlarda zehirli bir atmosfer oluşturur.
  • Cıva buharlarını solumak son derece tehlikelidir.
  • Cıva döküldüğünde çok küçük zerrecikler halinde dağılır.
  • Elementel cıva, solunum yolu ile absorbe olur.
  • İnorganik cıva beyin, karaciğer ve böbreklerde depolanır.

Düşük dozlarda bile zehirli olup, beyin ve böbreklere zarar verir. Anne sütüyle bebeğe geçebilir. Sinir sistemi civanın tüm formlarına karşı çok duyarlıdır. Yüksek miktarlarda maruziyet beyinde, böbreklerde ve fetus gelişiminde kalıcı zararlara neden olabilir. Beyin fonksiyonlarına yapacağı etkiyle irritabilite, ürkeklik, titreme, görme ve duyma kusurları ve bellekte zayıflama ortaya çıkabilir. Kısa süreli ve yüksek düzeyde maruziyet durumunda akciğer hasarı, bulantı, kusma, ishal, tansiyon yüksekliği, deri döküntüleri ve gözde irritasyon meydana gelebilir. Yeni doğan ve fetusta, civa, beyin gelişiminde gerilik, zeka geriliği, körlük ve konuşamamaya neden olabilir. Çocukta sinir ve sindirim sistemleriyle böbrekler etkilenir. Bir çay kaşığının 70’de biri bile 80000 m2’lik bir göldeki suyu kirletip yaşayan balıkları zehirleyebilir.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.