EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > ELEKTRONİK CİHAZLAR  > Tüketici Ekipmanları  > Kaynağında Azaltma

Kaynağında Azaltma Teknikleri

  • Elektrikli ev eşyalarımızın kullanım ömürleri oldukça uzun olduğundan, elimizdeki cihazları bozulup tamamen kullanılmaz hale gelinceye dek rahatlıkla kullanabiliriz.
  • Elektronik eşyalarımız tamamen bozulup da kullanılamaz hale gelmeden yenileriyle değiştirmekten kaçınalım. Unutmayalım ki çok kısa bir süre sonra alacağımız bu yeni modelin de bir üst sürümü çıkacak ve elimizdeki yine eski olacaktır.
  • Aynı cihazdan evimize birden fazla almamaya gayret edelim. Örneğin evimize birden fazla müzik çalar, ses sistemi, oyun konsolu almaktan kaçınalım.
  • İki ayrı elektronik cihaz almak yerine birden fazla fonksiyonu bulunan makineleri tercih edelim. Örneğin hem video oynatıcı, hem müzik çalar hem de ses sistemi gibi pek çok fonksiyonu içerisinde barındıran cihazları tercih edelim.
  • Bazı aletleri kiralamak varken satın almayı tercih etmeyelim. Örneğin kamera vb. gibi çok sık kullanmayacağımız cihazlara ihtiyacımız olduğunda bunları yakın arkadaşlarımızdan, akrabalarımızdan veya komşularımızdan temin edip kullanalım.
  • Gereksiz yere elektrikli cihaz satın almaktan kaçınalım. Ses yükselteçleri gibi sıklıkla kullanmayacağımız, üstelik de apartman komşularımıza sıkıntı yaratacak cihazları satın almaktan vaz geçelim.
  • Elektrikli ev eşyalarımızı değiştirirken kullanılmaz halde olanları yenisini aldığımız firmaya teslim edelim ya da çevremizde bu tür elektronik atıkları toplayan bir merkez varsa oradaki yetkililerle iletişime geçelim. Bu ürünlerden pek çok değerli hammaddenin geri kazanılarak yeni ürünlerin üretiminde yeniden kullanılmalarını sağlayalım.
  • Kullanılır halde bulunan, ancak yenisiyle değiştirmek istediğimiz elektrikli eşyalarımızı ihtiyacı olan kişilere verelim ya da yardım kurumlarına götürüp teslim edelim. Pek çok Belediye bu kapsamda yardım çalışmaları yapmaktadır, bu konuda Belediyemizle görüşebiliriz.
Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.