EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > ELEKTRONİK CİHAZLAR  > Tüketici Ekipmanları  > Geri Kazanım

Geri Kazanım Yöntemleri

Atık olarak değerlendirdiğimiz elektronik eşyalarımız geriye dönüşümü mümkün metal, cam ve plastik malzemeler içerirler. Yongalar, kablolar, cam, alüminyum, çelik, bakır ve diğer değerli metaller, plastikler veya bunların kompozit bileşenlerinden oluşan parçalar barındırırlar. Bu malzemeleri ya doğrudan yeniden kullanırız ya da işleyip değerlendiririz.

E-atıklar malzeme kazanma tesislerinde önce tekrar kullanım veya satılabilir parçalar için test edilir ve sınıflandırılırlar. Malzeme fişe takılır, eğer çalışıyorsa tekrar kullanım/bağışlanma için bir kenara ayrılır. Eğer fişe takıldığında çalışmıyorsa manuel veya mekanik olarak parçaların en pahalısından en ucuzuna doğru demonte edilerek (parçalanarak) ayrılır.

Parçalama işlemine geçmeden önce, atıklar zararlı maddelerden arındırılırlar. Daha sonra yapılarında bulunan, çevreye en çok zarar veren, diğer zararlı parçalar ayrı ayrı sökülerek ayrıştırılır. (TV ve monitör ampulleri, her çeşit piller, floresan lambalar ve diğer kimyasallar gibi).

Çalışabilecek parçalar ve tehlikeli atıklar ayrıldıktan sonra malzeme kazanım prosesi başlar. Metal sandıklarda ayrı ayrı toplanan elektronik devreler, kablolar, tüm plastik aksamlar, metal ve metal çeşitleri ayrı ayrı kırıcıların içine atılarak ufalanır. Hatta bazıları öğütülür ve ilerleyen konveyör (taşıyıcı) bandında irili ufaklı eleklerle elenerek aluminyum, bakır, pirinç, demir, çelik, çinko, altın, plastik v.b. şeklinde hammadde olarak sektöre uygun fabrikalara gönderilirler.

Geri kazanım işlemleri sonucunda çıkan ve değersiz olarak kalan son malzemeler atık sahalarında nihai yok etme için gömmeye tabi tutulurlar. Yanabilir malzemeler ve tehlikeli maddeler toprağa gömülemez, özel hazırlanmış sızdırmaz atık sahalarına doldurulurlar. Bu konuda sıkı kurallar vardır.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.