EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > ELEKTRONİK CİHAZLAR  > Küçük Ev Aletleri  > Kaynağında Azaltma

Kaynağında Azaltma Teknikleri

  • Elektrikli ev eşyalarımızın kullanım ömürleri oldukça uzun olduğundan, elimizdeki cihazları bozulup tamamen kullanılmaz hale gelinceye dek rahatlıkla kullanabiliriz.
  • Elektronik eşyalarımız tamamen bozulup da kullanılamaz hale gelmeden yenileriyle değiştirmekten kaçınalım. Unutmayalım ki çok kısa bir süre sonra alacağımız bu yeni modelin de bir üst sürümü çıkacak ve elimizdeki yine eski olacaktır.
  • Aynı cihazdan evimize birden fazla almamaya gayret edelim. Örneğin evimize birden fazla elektrik süpürgesi ya da fırın almaktan kaçınalım.
  • İki ayrı makine almak yerine birden fazla fonksiyonu bulunan makineleri tercih edelim. Örneğin hem halı yıkama makinesi hem de elektrikli süpürge almak yerine bu iki özelliği bir arada bulunduran ürünleri tercih edelim.
  • Bazı aletleri kiralamak varken satın almayı tercih etmeyelim. Örneğin yılda bir ya da iki kez kullanacağımız bir halı yıkama makinesi almaktansa halılarımızı ya yılda bir halı yıkama tesislerine gönderelim ya da halı yıkama makinelerini komşularımızdan temin edip kullanalım.
  • Gereksiz yere elektrikli cihaz satın almaktan kaçınalım. Çay/kahve/ekpresso makineleri, fritözler vb. gibi aynı işlemleri onlar olmadan da halledebileceğimiz elektronikleri almaktan vaz geçelim.
  • Elektrikli ev eşyalarımızı değiştirirken kullanılmaz halde olanları yenisini aldığımız firmaya teslim edelim ya da çevremizde bu tür elektronik atıkları toplayan bir merkez varsa oradaki yetkililerle iletişime geçelim. Bu ürünlerden pek çok değerli hammaddenin geri kazanılarak yeni ürünlerin üretiminde yeniden kullanılmalarını sağlayalım.
  • Kullanılır halde bulunan, ancak yenisiyle değiştirmek istediğimiz elektrikli eşyalarımızı ihtiyacı olan kişilere verelim ya da yardım kurumlarına götürüp teslim edelim. Pek çok Belediye bu kapsamda yardım çalışmaları yapmaktadır, bu konuda Belediyemizle görüşebiliriz.
Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.