EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > ELEKTRONİK CİHAZLAR  > Küçük Ev Aletleri  > Faydalı Bilgiler  > Genel Bilgi

Tanımı ve İçeriği

Çalışabilmek, tasarlandığı amaca uygun bir şekilde kesintisiz hizmet verebilmek için elektrik enerjisine ihtiyaç duyan alet ve ekipmanlarımıza elektrikli /elektronik cihazlar diyoruz. Bu cihazlar çeşitli malzemelerden (metal, cam, plastik, kimyasallar vs) yapılı olup, kullanacağımız amaca yönelik olarak tasarlanmış devrelerden oluşurlar.

Elektronik atık (e-atık) ise elektrikli ya da elektronik cihaz/aletlerin bizler tarafından kullanım süresini/hayatını tamamlamasıyla ortaya çıkartılan atıktır.

E-atıklar ya da elektronik cihazlar grubunda bulunan küçük ev aletleri mutfakta kullandığımız su ısıtıcısı, doğrayıcı, meyve sıkacakları, fırınlar vb. gibi mutfak aletlerinden, elektrik süpürgelerinden, ütülerden, saç kurutma makinesi, tıraş makinesi vb. gibi saç ve vücut bakım aletlerinden, dikiş makinelerinden oluşurlar.

Bunlar başlıca plastik, çeşitli metaller ve cam içerirler.

Çeşitleri ve Sınıfları

Elektronik cihazlar kapsamında bulunan küçük ev aletlerimizi aşağıdaki şekilde sınıflandırmamız mümkündür:

  • Mutfak aletleri: Su ısıtıcı, Çay/kahve makinesi, tost makinesi, ekmek kızartma makinesi, fritöz, meyve sıkma makineleri, mini fırınlar, mikrodalga fırınları, doğrayıcı ve çırpıcılar (blendırlar), mutfak robotları, buharlı pişiriciler, ekmek yapma makineleri, yumurta pişiriciler, elektrikli ızgara/barbeküler, mısır patlatma makineleri... vs.
  • Saç ve vücut bakım aletleri: Traş makineleri, saç kurutma makineleri ve saç şekillendirma aletleri, epilasyon aletleri, tartılar, ateş ölçerler, pilli diş fırçaları...vs.
  • Elektrik süpürgeleri ve halı yıkama makineleri
  • Ütüler
  • Dikiş makineleri
  • Buhar makineleri
  • Elektronik/dijital tartılar

Büyük ev eşyalarımızın çeşitlenmesi ise firmanın üretim anlayışına göre değişmektedir. Üretilen ürünlerin hacmi, büyüklüğü, görüntüsü, rengi vb. gibi fiziksel yapısı, içeriğinde kullanılan hammaddelerin cinsi, enerji tüketim oranı  gibi pek çok kriter bu ürünlerimizin çeşitlerinin her gün daha da artmasını sağlıyor.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.