EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > BATARYALAR-PİLLER  > Şarjlı Aküler  > Faydalı Bilgiler  > Genel Bilgi

Tanımı ve İçeriği

Enerji depolayan ve ihtiyaç duyduğumuzda bu kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çevirerek kullanmamıza izin veren cihazlara akümülatör deriz. Kısaca "akü" olarak adlandırdığımız akümülatörlerin sahip olduğu enerji tükendiğinde tekrardan doldurulabilir.

Akümülatörlerdeki yükleme ve boşalma olayları kimyasal reaksiyonlara dayanır. Birçok akü türü olmakla birlikte çoğunun bilimsel dayanağı elektrotlarda gerçekleşen yükseltgenme ve indirgenme tepkimeleridir. Bilindik bir kimya kavramı olan redox tepkimelerinin temeli bir elektrotta elektron verişi, diğer elektrotta ise elektron tutulması olarak oluşur. Bir iletken yardımıyla karşı elektrota geçmek isteyen elektronlar devre tamamlandığı sürece elektrik akımın oluşmasını sağlar.

Şarj edilebilen akülerimiz ya da diğer adıyla mini akülerimiz matkap, bahçe makası, kamera, fotoğraf makinesi, oyuncaklar gibi ürünlerde karşımıza çıkan enerji depolama araçlarıdır. Otomobillerde kullandığımız akülerden yapı olarak çok farklıdırlar. Otomobil akülerindeki elektrolit çözelti asidik iken bunlardaki bazik özelliklidir. Otomobil akülerinin içeriğinde kurşun bulunurken bunlarda nikel-kadmiyum ya da lityum bileşikleri bulunur.

Çoğunlukla aynı kimyasal yapıya, ölçülere ve elektrik kapasitelerine sahip piller, tek tek bir araya getirilerek pil grupları oluşturulabilir ve bunlara batarya bloğu veya kısaca batarya deriz. Bataryalar 1960'lardan önceki lambalı radyo alıcılarında yaygın olarak kullanılırdı. Günümüzde ise yaygın olarak taşınabilir bilgisayarda, ayrıca telsiz telefonlar ve acil aydınlatma sistemlerinde kullanırız. Bataryalar da mini aküler kapsamına giren ürünlerdir.

Çeşitleri ve Sınıfları

Şarj edilebilen mini akülerimizi temel olarak 3 ana gruba ayırabiliriz:

  • Pil gruplarından oluşan bataryalar
  • Nikel-kadmiyum aküler
  • Lityum-iyon aküler
Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.