EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > BATARYALAR-PİLLER  > Şarjlı Aküler  > Geri Kazanım

Geri Kazanım Yöntemleri

Bitik şarjlı akülerimizin içerisinde bulunan hammaddelerinin uygun tesislerde geri kazanılması mümkündür. Geri kazanım sonucu elde edilen hammaddeler metal sanayisine satılır.

Şarjlı aküler yapı olarak şarj edilebilir pillere benzer özellikler gösterirler. Bazı durumlarda matkap, bahçe makası vb. gibi aletlerde kullandığımız mini şarjlı aküler, şarj edilebilir pillerin batarya bloğu haline getirilmesi ile üretilir. Bu nedenle bitik şarjlı akülerden geri kazanım ile elde edebileceğimiz malzemeler şarj edilebilir pillerden elde edebileceğimiz malzemelerle aynıdır.

Şarj edilebilen mini akülerimizin bünyesinde bulunan metallerden hangilerini geri kazanabildiğimizi şu şekilde verebiliriz:

  • Nikel - Kadmiyum Aküler: ferro-nikel alaşımı, kadmiyum, kobalt
  • Lityum –İyon Aküler: kobalt

İncelediğimiz bu çeşitli metallerin, metal filiz veya alaşımlarından ayrıştırılarak elde edilmesi maliyetleri,;aynı metallerin bunları içeren atık akümülatör ve pillerden geri kazanılarak elde edilmesi maliyetlerinin çok çok üstündedir. Bu oldukça önemli bir husutur. İşte bu sebeple pillerin ve akülerin içerdikleri metallerden dolayı evsel çöplere atılmayacak kadar değerli olduklarını unutmayalım.

Her yerde atık pillerin ve akülerin çevreye olan zararlarından bahsedilir. Ancak bu atıkları çevremize gelişi güzel bırakmamamız için önemli bir neden daha vardır ki o da bu atıkların geri dönüştürüldükleri taktirde ekonomimize sağlayacakları önemli katkıdır.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.