EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > BATARYALAR-PİLLER  > Tek Kullanımlık Piller  > Faydalı Bilgiler  > Sağlığa ve Çevreye Etkiler

Atık Yönetimine Girmediği Durumda Sağlığa ve Çevreye Etkileri

Pilleri gelişi güzel çöpe attığımızda çöp depolama sahalarında zamanla bozularak içeriğinde bulunan tehlikeli ve zararlı maddeler serbest hale geçer; bizlerin ve çevremizin sağlığını tehdit eder, hava, su ve toprak kaynaklarımızı kirletir.

Taşınabilir pil ve bataryalar bünyelerinde herhangi bir radyoaktif madde içermezler. Diğer taraftan taşınabilir piller ve çeşitli türlerdeki akümülatörler çinko, demir, manganez, nikel, kurşun, kadmiyum, kobalt ve nadir toprak elementlerini yüksek oranlarda içerirler.

Civa:

1990 yılı öncesinde, Çinko-Karbon ve Alkali-mangan tipi silindirik ve düğme pillerin bünyesinde %2 oranına kadar performans arttırıcı civa maddesi ilave edilmekteydi. Bu maddenin zehirli oluşu ve sağlığımıza yönelik zararları göz önünde tutularak, civanın pillerde kullanımı 1991 yılından itibaren kademeli olarak azaltılmaya başlanılmış ve bugün bahis konusu miktar %0,0005 ‘e kadar düşürülmüştür. Diğer taraftan, bünyesinde sıfır civa içeren pillerin de üretimine başlanılmıştır. Civa maddesiyle ilgili tek istisna düğme pillerin bünyesinde hala %2 ye kadar müsaade edilmesidir. Diğer pil türleri ve akümülatörler civa içermezler.

Civa, doğada bozunmaz. Solunması veya ciltle teması durumunda;

  • Parastezi, ataksi, dişartri ve sağırlık gibi nörolojik bozukluklara,
  • Merkezi sinir sisteminin tahribine ve kansere,
  • Böbrek, karaciğer ve beyin dokularının tahribine,
  • Kromozomları tahribine ve sakat doğumlara, neden olur.

Civa oksit pilindeki civa miktarı 800.000 litre suyu kirleterek içme suyu standartları üzerine çıkartır.

Kurşun:

Kurşun maddesi taşınabilir pil ve bataryaların bünyesine girmez.

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.