EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > TIBBİ MALZEMELER  > Sıvı Formdaki İlaçlar  > Faydalı Bilgiler  > Genel Bilgi

Tanımı ve İçeriği

İnsanlara ya da hayvanlara bir hastalığın tedavisi, önlenmesi ya da teşhisi amacıyla verilen maddelere genel tabiriyle ilaç diyoruz. İlaçları, ağrılarımızı ya da başka rahatsız edici sıkıntılarımızı dindirmek, zihnimizin ve bedenimizin normal dışı durumlarını düzeltmek ve denetim altında tutmak için kullanırız. İlaçlar çeşitli kimyasal maddelerin bileşiminden oluşurlar. Bu maddelerin miktarları ve çeşitleri ilacı kullanacağımız yere ve duruma göre değişir.

Tentür, solüsyon, şurup ve ampul halindeki ilaçları genel olarak sıvı haldeki ilaçlar şeklinde değerlendirebiliriz.

Çeşitleri ve Sınıfları

İlaçlar elde edildikleri yere göre üçe ayrılırlar:

i. Madenlerden elde edilen ilaçlar: Bunlar kimyevi maddelerden doğrudan doğ­ruya yapıldığından kimyevi ilaçlar da denilmektedir. Örneğin; aspirin, İngiliz tuzu vs.

ii. Bitkilerden elde edilen ilaçlar: Bitkilerin köklerinden, çiçeklerinden yahut kabuklarından yapılmaktadırlar. Örneğin; hintyağı, kinin vs.

iii. Hayvanlardan elde edilen ilaçlar: Hayvanların veya insanların doku ve organlarından hazırlanmaktadırlar. Örneğin; insülin, aşılar vs.

Sıvı ilaçların ambalaj durumları ayrı olduğu gibi, vücuda verilme yolları da ayrı ayrıdır. Bu ilaçlar vücuda başlıca iki ayrı yoldan verilirler:

1. Dıştan veriliş:

a. Ağızda çalkalamak, gargara yapmak

b. Yaraları yıkayıp temizlemek

2. İçten veriliş

a. Ağız yolu

b. Enjeksiyon yolu

c. Damla yolu (göz damlaları, burun damlaları gibi)

Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.