EVSEL ATIK REHBERİMİZ > ATIKLARIMIZI TANIYALIM > KOZMETİK MALZEMELERİ  > Makyaj Malzemeleri  > Faydalı Bilgiler  > Güvenli Kullanım

Güvenli Kullanımı ve Korunma Yöntemleri

  • Kozmetik ürünlerin bulunduğu şişe, kutu vb. kapakları sıkıca kapatalım. İçerisinde bulunan kimyasallar buharlaşarak ortam havasına karışabilir.
  • Bu ürünleri solumaktan kaçınalım.
  • Eğer hamileysek lütfen kozmetik ürünlerini kullanmayalım.
  • Bu tarz ürünleri çocukların ulaşamayacakları yerlerde muhafaza edelim.
  • Güneş, kozmetiklerin içindeki koruyucuların bozulmasına sebep olur. Kozmetik ürünleri güneşte ve sıcak ortamlarda bırakmayalım.
  • Kokusu ya da rengi değişen ürünleri ayrı poşetlerde biriktirelim ve Belediyelerin denetiminde ortadan kaldırılmasına yardımcı olalım.
  • Ambalajı zarar görmüş ürünler satın almayalım.
  • Geri dönüşümlü ambalajı olan ürünler tercih edelim.
  • Kozmetik ürünlerinin etiketi, içindekiler bölümü ve kullanma talimatları mutlaka okuyalım.
  • Güvendiğimiz markaların ürünlerini tercih edelim. Merdiven altı üreticilerin sattığı ürünlerden uzak duralım. Bu ürünlerde ucuz ve sağlığımız için fazlasıyla tehlikeli kimyasallar kullanılıyor olabilir.
  • "Dermatolojik olarak test edilmiştir", "hipoalerjenik", "doğal ürünler içerir" gibi yazılara dikkat edelim ve olabildiğince bu tür kozmetik ürünlerini kullanalım. Bunu ayırt edebilmek için bu ürünlerde BDIH (kontrol edilmiş doğal kozmetik) sertifikası arayalım ve ürünün sentetik koku, renk, konserve edici madde parafin ve diğer petrol kökenli maddeleri içermediğinden emin olalım.
  • Kozmetik alışverişi yaparken şu kavramlara dikkat edelim;
    Naturel: “Naturel” kavramı direkt olarak bitki veya hayvan ürünlerinden çıkarılan içeriklerle ilgilidir. Sentetik olarak üretilmediği anlamını taşır. Doğal içerikli ürünlerin cilde iyi geldiği konusunda kesin bir bilimsel kanı yoktur.
    Hipoallerjenik: Bu türdeki ürünler alerjik reaksiyonlara daha az sebebiyet verir. Ancak bu iddiayı kanıtlayan yazılı bilimsel çalışmalar bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra ” dermatolojik test edilmiş ” , “hassasiyeti test edilmiş “, “alerjik test edilmiş ” veya “tahriş etmez ” gibi kavramlar, herhangi bir cilt reaksiyonuna sebep vermez diye bir garanti taşımaz.
    Alkolsüz: Genel olarak şu anlama gelmektedir ki bazı belirli kozmetik ürünleri etil alkol içermez. Ayrıca kozmetik ürünler bazı farklı alkoller de içermektedirler. Örneğin ; cetyl , stearyl , cetearyl , lanolin gibi.
    Kokusuz: Bu şekilde etiketlenmiş ürünlerde kesin bir koku bulunmamaktadır. Koku içerikleri kokusuz kozmetik ürünlerine katılabilir. Bundaki amaç kullanılan hammaddelerin yarattığı kötü, istenmeyen kokuları etkisiz hale getirmektir. Bu koku içerikleri, oldukça az miktarda kullanılmalıdır.
    Nonkomodojenik (Komodojenik Olmayan): Bu tür ürünler akne oluşumuna sebebiyet veren gözenek tıkayıcı maddeler içermez.
    Raf süresi: Raf süresi bir kozmetik ürününün normal koşullarda depolanma ve kullanılma süresidir. Bu kullanılma süresi ürünün komposizyonuna, paketlenmesine ve korunmasına bağlıdır. Eğer bu ürün uygun bir biçimde stoklanmamışsa, ürünün kullanım süresi normalden daha az olur.
Bu sayfadaki içeriklerin bütün hakları sakldır.